Kızılay Lamine
Lamine kaplamalar ile gülüşünüzün görünümünü rahatsız eden bir çok kusurdan kurtulabilirsiniz. Dişlerinizin formu, uzunluğu , şekli gibi nedenlerden memnun değilseniz lamine tedavisi sizler için güzel bir çözüm olabilir. Dişleriniz yeniden şekillenebilir ve istediğiniz doğal ve estetik görünümlü dişlere kavuşabilirsiniz.
Lamine Nedir?
Lamineler, dişlerin ön yüzey bölgelerine yerleştirilen takma tırnak benzeri porselen tabakalara denir.Bazı dişlerde porselen değil de diğer dişlerin renginde doğal kompozit maddeleri kullanılabilir.Dişlerde belirli sebeplerden dolayı ( çürükler) madde kaybı varsa, dişler bir travma ile karşılaştıysa veya dişlerde bazı nedenlerden dolayı renklenme mevcutsa lamine tedavisi yapılabilir.
Lamine Nasıl Yapılır?
Lamineler laboratuvar ortamında kişiye özel bir şekilde yapılır. Ayrıca halk arasında yaprak porselen, yaprak diş olarak da bilinir.Diş hekimi ilk olarak dişlerin dokusunu inceler.Diş yüzeylerinde dolgu varsa dolguların durumunu kontrol eder. Ve sizden ölçü alarak bir mockup hazırlanır. Bu mockup’ın hazırlanmasının nedeni hastaların lamine diş sonrasındaki görünümün nasıl olacağı hakkında bir öngörü sahibi olmasıdır. Hastalar yapılan mockup görüntüsünden memnun kaldığında ve onay verdiğinde tedaviye başlanır.
Daha sonra dişlerin ön yüzeyinden minimum bir miktarda aşındırma yapılır. Diş hekimi bu aşamada az miktarda dişleri uyuşturabilir. Bu aşındırmaların yapılmasının nedeni dişlerin iri ve bombeli bir şekilde görünmesini engellemektir.Aşındırma işlemi bittikten sonra kişiye özel lamine diş tasarımının yapılması için renk seçilir. Protez uzmanı diş hekimi dişlerin formu ve dizilişleri için ölçü materyali ile dişlerin detaylı ölçüsünü alır.Laboratuvar ekibinin ve protez uzmanı diş hekimi koordineli bir şekilde çalışarak hastaların tedaviden memnun olmaları için birlikte çalışırlar.İkinci tedavi seansında protez uzmanı diş hekimi hasta ile birlikte yapılan lamine dişleri değerlendirerek özel lamine yapıştırıcıları ile dişlere yapıştırır.
Lamine Dayanıklı Mıdır?
Yaprak porselen lamine dişler ile çok sert ve kabuklu gıdalar tüketilmesi ve ısırılması tavsiye edilmemektedir. Bazı hastalarda yapıştırılan lamineler dişlerden düşebilir böle bir durumla karşılaşıldığında yaprak laminenizi kaybolmayacak bir şekilde muhafaza etmeli ve hemen diş hekiminizden tekrar yapıştırılması için randevu almalısınız. Lamine veneerlerin tekrar yapıştırılabilmesi için diş hekimi laminelerin durumunu değerlendirir. Lamine de kırılma veya çatlama durumu varsa lamineler yeniden yapılır.
Kompozit Lamine Nedir?
Kompozit lamineler beyaz dolgu materyalinden porselen lamine veya emax lamine gibi dişlerin ön yüzeyine uygulanan lamine türüdür. Yapılış aşamaları porselen lamine gibidir. Emax lamineden tek farkı laboratuvarda yapılma aşaması yoktur ve tek seansta yapılabilir. Kompozit Laminenin dezavantajı ise beyaz dolgu materyalinin porselene göre dayanıksız olması ve ilerleyen dönemlerde renkleşmesidir.
Yaprak Laminenin Avantajları Nelerdir?
Lamineler dişleri doğal ve sağlıklı gösterirler. Fazla ince yapıda olduğu için kaplamalara kıyasla dişlerde çok az bir aşındırma gerektirir. Yüksek tutucu özelliğine sahip olan özel lamine yapıştırıcıları ile dikkatli ve özenli bir şekilde yapıştırılır ve oldukça estetik bir görünüm sağlanmış olur.
Laminenin Yararları Nelerdir?
- Lamineler dişlerin görüntüsünü ve dış görünüşü fazlasıyla etkiler ve güzelleştirirler.
- Diş kusurlarını örterler.
- Doğal dişin çok ufak bir kısmı aşındırılarak kaybedilir.
- Lamineler dişleri gelecek bir darbeden korurlar. Yani doğal dişlerimizin yüzeyleri tükettiğimiz asitli içeceklerden ve gıdalardan zamanla aşınır. Bu aşınmalar dişlerimizde sıcak ve soğuk hassasiyeti yaratabilirler. Yapılan lamine kaplamalar dişleri koruyarak bu sorunları engeller.
Kızılay İmplant Tedavisi
Günümüzde koruyucu diş hekimliği çok ileri düzeydedir. Diş kaybından önce uygulanabilecek tedavi seçeneklerinin sayısında artış olmuştur. Bu nedenle biz diş hekimlerinin ve siz hastalarımızın çoğu durumda ağızda mümkün olduğu kadar çok sayıda doğal dişi tutmak istediğimiz bir gerçektir. Ancak çekim gerekirse implant tedavisi çekim bölgesinin rehabilitasyonu için en etkili çözümdür. Çoğu durumda implantlar sabit restorasyonların kullanımına izin verir ve doğal dişlerle aynı görünüme sahiptir.
İmplant Nedir?
Dental implantlar doğal dişlerin köklerini taklit ederek çene kemiği içine yerleştirilen titanyumdan üretilen yapay diş kökleridir. Yapılacak kaplamalar , köprü protezler veya damak protezler için oldukça iyi bir dayanaktır.
İmplantlar yeterince sağlamdır ve doğal görünümlü dişlere sahip olmanızı sağlar. Ayrıca uzun ömürlüdür ve estetik açıdan iyi hizmet ederler. Alanında uzman implant cerrahları tarafından kaliteli implant markaları tercih edildiği sürece ve ağız içi hijyene dikkat edildiği sürece ömür boyu kullanılabilir.
İmplant Tedavisinin Yararları
İmplant protezleri bittikten sonra görüntüsü ve hissiyatı doğal dişler gibi olur. Kullanım açısından kendi dişleriniz gibi hissedersiniz. Uzun yıllar kullanılırlar ve kullanım alanları çok geniştir. Tek bir diş içinde implant tedavisi uygulanabilir. Ağız içerisinde hiç diş yoksa da sabit veya hareketli protezler ile kullanılabilir.Ayrıca implant tedavisi gören hastalar protezlerinin bitiminde çiğneme ve yemek yemenin keyfine tekrar varabilir.
Peki herkes implant tedavisi yaptırabilir mi? İmplant tedavisi kimlere uygulanır? İmplant herkese uygun mudur? Sorularını yanıtlayalım…
Herkes İmplant Yaptırabilir Mi?
İmplant diş tedavisi 18 yaşını dolduran ve yeterli çene kemiği bulunan herkese uygulanabilir. Bazen bazı hastalara implant tedavisinden önce başka cerrahi işlemler gerekebilir. Örneğin çene kemiğini sağlamlaştırmak amaçlu uygulanan greft veya membran tedavileri gibi tedaviler gerekebilir. Bu tedaviler ilk muayenede değerlendirilir.
İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İmplant tedavisinin implantlar yerleştirildikten sonra yaklaşık olarak 3-6 ay arasında iyileşme süresi vardır. Bu bekleme süresi hastalara yapılan işlemlerden ve kemik yapısından dolayı değişkenlik gösterebilir. Bazı hastalarda ise implant yerleştirildikten sonra üzerine geçici bir diş yapmak mümkündür. Bu durum alınan diş röntgenleri ve diş tomografi görüntüleri sonrasında sağlıklı bir şekilde görülür. Bekleme süresi dolduktan sonra dişlerin yapılması için bir protez hekimliği aşaması başlar.Ağız içinden diş implantların yerlerinin ölçüleri alınarak hastaların istedikleri renk ve şekilde diş yada dişler üretilerek hastalar implant dişlerine kavuşmuş olur.
Kızılay Diş Eti Tedavisi
Diş eti tedavisi, diş etinin ve çevre dokuların enfeksiyon kapması, şişmesi, ağrısı gibi tedaviler içeren diş hekimliği dalıdır. Genelde diş eti hastalığı iki çeşittir. Bunlar Gingivitis ( diş eti iltihabı) ve periodontal hastalıklardır. Gingivitis Nedir? Gingivitis Nasıl Tedavi Edilir? Periodontal Tedavi Nedir? Birlikte okuyalım.
Periodontal Tedavi Nedir?, Gingivitis Nasıl Tedavi Edilir? Gingivitis Nedir? Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Gingivitis Nedir?
Gingivitis diş etlerinin iltihaplanmasına verilen addır. Diş çevresindeki etlerin fazla kırmızı ve şiş olması bir gingivitis belirtisidir. Genellikle gingivitis olan bir kişinin diş etleri, diş fırçalaması esnasında kanar.
Gingivitis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gingivitis periodontoloji uzmanı, yani diş eti uzmanı tarafından tedavi edilir. Periodontoloji diş eti uzmanı diş etlerini kendi özel aletleriyle temizleyerek ordaki enfeksiyonun ve iltihabın uzaklaştırılmasını sağlar. Bu işleme küretaj adı verilir. Küretaj esnasında çok ağrı olur mu?
Küretaj tedavisi çok ağrılı bir tedavi değildir. Bazı hastalarda anestezi ile uyuşturulma bile yapılmaz fakat hasta konforu ve diş eti uzmanının daha hassas çalışabilmesi için bazı hastalarda uyuşturma işlemi gerçekleştirilir. Bazı hastalarda antibiyotik kullanımı gerektirebilir ve tedavi sonrası diş eti uzmanı sizlere ağız gargarası önerecektir. Kızılay küretaj, Kızılay diş eti tedavisi gibi merak ettiğiniz sorular için dishekimiara.com ile bizlere ulaşabilirsiniz.
Periodontal Hastalık Nedir?
Diş Eti Şişmesi Neden Olur?
Uzun süreli gingivitis yani diş eti iltihabı tedavi edilmediği sürece periodontal hastalığa dönüşebilir. Periodontal hastalığın birçok çeşidi vardır ve tümü dişleri destekleyen diş çevresi dokuyu etkiler. Diş eti hastaığının ilerleyen dönemlerinde diş kemiklerinde kayıplar yaşanarak dişin kaybedilmesi mümkündür.
Diş Eti Hastalığı Neden Olur?
Genellikle diş eti hastalıklarının nedeni mikrobik dental plaklardır. Dişlerin yüzeyinde ve diş etlerinin yüzeyinde biriken tabakaya plak adı verilir. Diş eti hastalığını önlemek istiyorsanız dişlerinizde birilen plakları her gün etkili bir şekilde fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temizlemeniz gerekir.
Diş Eti Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Diş eti hastalığı sinsice ilerler ve ağrı belirtisi olmaz. Dolayısıyla hastalar oluşabilecek hasarları öngöremezler. Fakat bazı kişilerde bakteriler diş etlerinde ağrıya sebep olabilir bu durumlarda da diş eti apseleri oluşur ve diş etlerinden iltihap akar. Tedavi edilmediği sürece dişteki kemik kaybedilerek tedavi süreci zorlaşır veya tedavi edilemez olabilir.
Diş Eti Hastalığı Belirtileri
- Diş eti kanamaları
- Diş eti ve dişler arasında iltihap oluşumu
- Dişlerde sallanma ve yer değiştirme
- Ağız içerisinde kötü koku ve düzgün tat alamama
- Diş eti çekilmeleri
Kızılay Çene Eklemi Tedavisi
Temporamandibular Tedavi Kızılay
Çene eklemi, alt çenemizi kafatasımıza bağlayan sürgülü şekilde anatomik yapıdır.
Çene Eklemi hastalığı, çenemizin hareketlerini ve çenemizde kemiğimizi kontrol eden kaslaarımızda ağrılara neden olabilir. Çoğu eklem hastalığı eklemlerde oluşan iltihaba yada travmaya bağlı oluşur fakat bir çoğununda nedeni bilinmez. Eklem rahatsızlığının tedavisinde yani çene ağrısı tedavisinde ilk önce çene egzersizi, ilaç tedavisi önerilir. Cerrahi müdehaleler ilerleyen şiddetli çene eklemi hastalarında gerekir. Geceleri veya gün içerisinde diş sıkma veya diş gıcırdatma çene eklemi hastalığının bir nedeni olabilir. Ağız açılırken kıtlaması gibi klik sesi duyulur.
Çene Eklemi Hastalığı Belirtileri
- Çenede Ağrı
- Kulak çevresinde veya kulak içinde ağrı
- Çiğneme esnasında farklı hissiyat veya rahatsızlık
- Yüzde ağrı
- Çenede kitlenme
- Ağız açarken klik sesi duyulması
- Ağız açıp kapatırken rahatsızlık hissi.
Kızılay çene eklemi hastalığında çeneyi açıp kapatırken klik sesi duyarsınız veya gıcırdama sesi duyabilirsiniz. Fakat bu seslerle birlikte ağrı eşlik ediyorsa veya çeneyi tam açmakta zorlanıyorsanız hemen bir ağız diş ve çene cerrahisi uzmanından randevu almanız gerekir. Bu gibi şikayetleriniz varsa dishekimiara.com ile bizlere ulaşabilir ve size en yakın alanında uzman çene cerrahı veya kızılay çene cerrahı bulmanıza yardımcı olabiliriz.
Dishekimiara.com Daima Yanınızda…