Hemen hemen her sağlık probleminde, durumunuzu daha da kötüleştirecek olan şey, doğru tedaviyi ve ilaçları almamaktır.Ağız ve diş sağlığı tedavisi de doğru teşhisle başlar. İlk muayene ne kadar doğru olursa yapılacak tedavilerde bir o kadar sağlıklı olur. Başarılı bir diş tedavisi doğru teşhis konulduğunda mümkündür.
Ağız sağlığı sorunları hemen tedavi edilmezse ciddi ve ağrılı bir hal alabilir.Diş hekimliği hızlı ve daha ağrısız tedavi almanıza yardımcı olmak için her yıl yeni teknolojilerin ortaya çıktığı bir alandır.
Örneğin diş kliniklerinin bazıları 3 boyutlu görüntüleme cihazları ile donatılmıştır.Bu cihazlar çene kemiğinizin her yönünün her açıdan incelenmesi için gerekli imkanı sağlar.Normal 2 boyutlu bir röntgende görülmeyen sorunlar 3 boyutlu taramada görülebilir ve en doğru teşhisin planlanmasını sağlar.
Öncelikli olarak , hastaların şikayetinin doğru tespit edilebilmesi gerekir. Hastanın genel ağız ve diş sağlığı bir bütün olarak ele alınarak sadece mevcut şikayetler değil, ilerleyen dönemlerde sorun yaratabilecek bölgelerde tespit edilerek şikayet durumu ilerlemeden tedaviye yönlendirilebilir. Unutmayın ki erken teşhis her zaman hayat kurtarır.Bu sayede ilerleyen dönemde oluşabilecek daha büyük problemler önlenerek tedavi hem daha basit hem de daha ekonomik hale getirilir.
Ağız ve diş muayenesinde dişler detaylı bir şekilde incelenir. Diş eti çekilmesi, apse varlığı, plak ve tartarlar, diş eti ile uyumsuz kuronlar, dişlerin rengi ve şekli, diş boşlukları gibi tüm kusurlar değerlendirilerek dişlerin kapanış durumu ve birbirleriyle olan ilişkileride incelenir.Tüm dişler detaylıca incelendikten sonra gerekli ve yapılacak müdehaleler konusunda hasta bilgilendirilir.
Ayrıca yapılacak tedaviler açısından hastanın sistematik hastalıkları oldukça büyük önem taşır. Hastalara mutlaka mevcut Sistemik hastalıkları sorulmalıdır. Örneğin kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklarda hastanın kullandığı ilaçlar tedavi planlamasını etkileyebilir.
Ağız içerisindeki gizli diş çürüğü veya kemik enfeksiyonu gözden kaçarsa çürüğün ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için erken tedavi sağlanamayabilir. Bu durum ilerleyen dönemlerde daha fazla ağrı duymanıza ve daha kapsamlı bir tedavi ihtiyacınıza neden olur.
Dental anksiyeteninde yanlış teşhiste rolü oldukça büyüktür.Diş hekimliğinde ağrı genelde diş canlılığının değerlendirilmesinde bir parametre olarak kullanıldığından aşırı korku veya kaygı durumu bazen olası yanlış teşhislere yol açabilir.