Okul çağındaki çocukların yaklaşık %20’sinin diş hekiminden korktuğunu biliyor muydunuz ? Bu, her beş çocuktan birinin dişçi koltuğuna oturma düşüncesinde gerçek ve korkulu bir tepki yaşadığı anlamına geliyor. Anksiyete, beynin tehlikeli olarak algıladığı bir durumla karşı karşıya kaldığında insan vücudunun fiziksel ve duygusal tepkisidir – hiç tehlikeli olmasa bile.
Pek çok çocuk hoş olmayan bir diş deneyimi nedeniyle pediatrik diş kaygısı yaşasa da, birçok küçük çocuk daha az belirgin nedenlerle dişçiden korkar. Küçük çocuklar hala dünyayı ve nasıl çalıştığını öğreniyorlar.
Çocuklar için pek çok şey korkutucu çünkü küçük yaştakiler her şeyi bilemez veya anlayamaz. Bir çocuk diş hekimine kişisel olarak olumsuz bir ziyaret yaşamamış olabilir. Ancak yan komşusu bir kavitenin delindiğini ve çok ayrıntılı bir şekilde doldurulduğunu anlatırsa, hikayeyi duyan çocuk dişçiye gitme korkusu geliştirebilir.
Düzenli diş hekimi ziyaretleri çocuklar için çok önemlidir çünkü diş hekimleri çocukların iyi ağız hijyeni alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olmada kritik bir rol oynar. Diş hekimleri ayrıca küçük sorunları, bir çocuğu hayatının geri kalanında takip edecek büyük sorunlar haline gelmeden önce önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Bir ebeveynin doğal içgüdüsü, çocuğunu gerçek ve algılanan tehlikelerden korumaktır – peki çocuğunuz dişçiye gitmekten çıldırdığında ne yaparsınız? Ebeveynlerin randevuyu atlamak yerine, çocuklarının korkularını anlamak için çalışmaları gerekir. Bir çocuğun diş hekimi korkusunu hafifletmek için bir plan geliştirmek için aşağıdaki kılavuzu kullanın, böylece düzenli diş muayenelerini güvenli ve sakin bir şekilde yapabilirler.
Çocuğunuz Nelerden Korkar?
Çocuklarda diş kaygısını yönetmenin ilk adımı, diş hekiminden neden korktuklarını belirlemektir. Bazen bir çocuğun korkularının özel bir nedeni yoktur. Ancak diş kaygısıyla mücadele eden çocukların çoğu, aşağıdakilerden korktukları için bunu yapar:
1. Engellenmiş Solunum
Diş hekimi ziyareti sırasında, muayene sırasında ve temizlik sırasında hastaların ağızları açıktır. Bu pozisyon, özellikle bir çocuk ağzından nefes almaya yatkınsa, geleneksel olarak nefes almayı zorlaştırabilir. Bir çocuk, herhangi bir süre boyunca ağzında gazlı bez veya aletlerin de bulunduğu bir diş ameliyatı geçirmişse, nefes alma gibi bir duygunun hatırası daha zordu – öyle olmasa bile – bir dahaki sefere endişeye neden olmak için yeterli olabilir. dişçiye giderler.
2. Güçsüzlük
Başka birinin elleri ağzındayken dişçi koltuğuna uzanmak, çocuğun kontrolleri yokmuş gibi hissetmesine neden olabilir. Bir şey acıyorsa veya rahatsız hissediyorsa, ağızları tıkalıysa bunu etkili bir şekilde iletemeyebilirler.
Bu durum bir çocuk için korkutucu olabilir çünkü kendilerini korkutucu veya acı verici bir durumdan kurtarmak için doğal içgüdülerini kullanamazlar. İyi bir aile dostu diş hekimi, çocuklara randevuları sırasında kontrollerini sürdürebilecekleri yollar sunacaktır. Diş hekimi, çocuklara bir şeyin ne zaman acıdığını göstermek için bir el sinyali verebilir veya diş temizliği sırasında kullanmaları için bir televizyon uzaktan kumandasını kontrol etmelerini sağlayabilir.
3. Ağrı
Bir diş hekimi, yaşı ne olursa olsun her hastaya karşı nazik olmak için çok çalışır. Ancak, özellikle bir diş prosedürü söz konusu olduğunda, bir şeyin acıtabileceği veya sadece rahatsızlık hissedebileceği zamanlar vardır.
Belki de çocuğunuzun diş tedavisi, bir prosedürden önce nazik olmayan veya uygun şekilde ilaç vermeyen bir diş hekimi tarafından yapılmıştır. Bu deneyim, çocuklar sadece kontrol için dişçiye giderken bile diş kaygısına neden olabilir. Bir çocuğun diş prosedürüne ihtiyacı varsa, neler olup bittiği veya hissettikleri ağrı ve rahatsızlık miktarı konusundaki farkındalıklarını azaltmak için sedasyon uygulamaları kullanılabilir.
4. Açıklanamayan Korku
Bir çocuğun dişçiye giderken endişe duymasına neyin neden olduğunu saptamanın zor olduğu zamanlar vardır. Belki başka bir çocuğun veya yetişkinin ağrılı bir diş prosedürünü tarif ettiğini duymuşlardır. Belki bir dişhekimliği ofisinin seslerini ve kokularını idare etmeyi zorlaştıran duyusal bir sorunları vardır. Ya da belki sadece korkuyorlar çünkü ne bekleyeceklerini bilmiyorlar.
Bilinmeyenden korkmak, diş kaygısının meşru bir nedenidir. Bir çocuk düzenli diş muayenesinden geçmediyse veya ziyaretler arasında çok uzun zaman geçtiyse, ne bekleyeceğini bilemeyebilir. Veya son ziyaretlerinde ne olduğunu hatırlamayabilirler.
Çocukların Diş Hekimi Korkusunu Yenmesine Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
Diş kaygısı erken ele alınmazsa ne olur? Çocuklar dişlerini koruyabilecek ve ciddi problemlerin gelişmesini engelleyebilecek diş bakımından kaçınırlar. Bu diş bakımının olmaması, çocuğun çürük geliştirme riskini artırır. Gözetimsiz bırakılırsa, boşluklar ağrı ve rahatsızlık dahil olmak üzere dişlerde sorunlara yol açabilir. Bazı durumlarda, rahatsız edici dişin çekilmesi gerekebilir.
Çocuklar büyüdükçe, dişleri ve diş etleri ile ilgili sorunları varsa, konuşma, yemek yeme, konuşma veya gülümsemeyle ilgili olsun, daha bilinçli hale gelirler. Ve araştırmacılar, daha fazla diş problemi olan öğrencilerin akranlarından daha fazla okulu kaçırma eğiliminde olduğunu bile bulmuşlardır .
Diş kaygısını her zaman önleyemeseniz de, ebeveynlerin ve diş hekimlerinin bir ekip oluşturması ve çocukların genç yaşta diş kaygısının üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için birlikte çalışması önemlidir. Dental kaygıyı tanıma ve ele almadaki başarısızlık, derin bir
ve özellikle ebeveynler düzenli diş muayenelerinden kaçınmak için çocuklarının kaygısını bir bahane olarak kullanıyorsa, çocuğun ağız sağlığı üzerinde kalıcı etki.
Peki çocuklarda diş kaygısına ne yardımcı olur? Çocuklarda diş kaygısı ile baş ederken, sadece dişçiye gitmelerini istemek ya da “aşın” demek yeterli değildir. Ebeveynlerin, çocuklarının korkularını aşmalarına ve üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için çok kasıtlı ve odaklanmış bir yaklaşım benimsemeleri gerekir.
Çocuğunuzun diş kaygısı hakkında ne yapacağınızı merak ediyorsanız, şu ipuçlarını izleyin:
1. Düzenli Diş Kontrolleri Planlayın
Diş kaygısına yatkın çocukların korkularını yenmek için düzenli olarak diş hekimine gitmeleri gerekir. Her hafta orada olmanız gerekmese de, altı ayda bir düzenli bir diş muayenesi programını sürdürmeye özen gösterin. Bu düzenlilik çocuğun diş hekimine, muayenehane personeline ve muayenehanenin kendisine aşina olmasını sağlar. Çocuğa tanıdık bir ortam sağlayarak, dişçiyi ziyaret ettiklerinde güvenlik ve emniyet duygusu geliştirmeleri daha olasıdır.
Amerikan Diş Hekimleri Birliği, hangi dönüm noktası daha önce gerçekleşirse, bir çocuğun ilk dişleri çıktıktan sonra veya ilk doğum günlerine kadar ilk diş hekimi ziyaretini yapmasını önerir. Erken ziyaretler, çocuğun ağız sağlığı için bir temel oluşturur ve diş hekiminin sorunları ciddi hale gelmeden önce tespit etmesini daha olası kılar. Düzenli diş hekimi ziyaretlerine erken başlamak, çocuğa diş hekiminin hayatlarının düzenli bir parçası olduğunu da öğretir. Diş hekimi ziyaretlerini “sıradan” hale getirerek, çocukların kontrol zamanı geldiğinde endişe duymaları daha az olasıdır.
2. Doğru Diş Hekimini Seçin
Çocuğunuz için doğru diş hekimini seçmek de önemlidir. Ebeveynler, özellikle diş kaygısı olan çocuklarla, çocuklarla iyi çalışan bir diş hekimi bulmalıdır. Ama bazen dişçiden daha fazlasıdır.
Çevre, bir çocuğun diş hekimi ziyareti sırasında rahatlama yeteneğinde de rol oynayabilir. Ofislerine bakın. Ofis gürültülü mü? Çocuklar randevuları sırasında diğer hastaları görebilir veya duyabilir mi? Ofis parlak c ile dolu mu?
renkler mi yoksa yumuşak, rahatlatıcı renkler mi? Pek çok çocuk için, özellikle de duyusal sorunlara yatkın olanlar için, dişçilik aletlerinin uğultusunu duymak kadar küçük bir şey bile kaygılarını tetiklemek için yeterli olabilir.
Çocuklarla arası çok iyi olan iyi bir diş hekimi bulsanız bile, bu onların çocuğunuz için uygun oldukları anlamına gelmez. Bir çocuk belirli bir diş hekimini ağrılı bir işlem veya ziyaretle ilişkilendirirse, diş hekimi en iyilerinden biri olsa bile onları gördüğünde endişe duyabilir. Çocuğunuzun kaygısının belirli bir diş hekimi veya belirli bir dişhekimliği ofisindeki çevre ile ilişkili olduğundan şüpheleniyorsanız, çocuğunuz için diş kaygısı tedavi seçenekleri sunabilecek yeni bir muayenehane arayın.
3. Adil Uyarı Verin
Bir çocuk yaklaşmakta olan bir diş randevusu için endişelendiğinde, birçok anne-baba randevuyu son dakikaya kadar gizli tutmaya eğilimlidir. Ancak çocuğunuzun diş korkusunu hafifletmenin daha iyi yolları var. Bir çocuğa yaklaşan bir randevu hakkında önceden bildirimde bulunmak, kaygılarını işlemek için onlara zaman tanır.
Çocukları soru sormaya ve randevuda ne bekleyecekleri hakkında konuşmaya zaman ayırmaya teşvik edin. Çocuğunuz bir kontrole gidiyorsa, ona ne olacağını hatırlatın – diş fırçalama, muayene, röntgen ve diğer işlemler. Bir prosedür için dişçiye gidiyorlarsa, ofisi önceden arayın ve ne olacağına dair net bir açıklama isteyin. Daha sonra çocuğunuzun prosedürün neleri içerdiğini öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.
4. Dikkatle Yürüyün
Dişçide neler olduğu konusunda çocuklara karşı dürüst ve açık olmanız gerekse de, çok fazla ayrıntı vermemek de çok önemlidir. Örneğin, bir çocuğun boşluğu doldurulacaksa, diş hekiminin dişlerini “deldiğini” veya ağrı veya rahatsızlık düşünceleri uyandırabilecek diğer görüntüleri anlatmaktan kaçının. Diş hekiminin ne yapacağından emin değilseniz, çoğu dişhekimi muayenehanesi çocuğunuzla konuşmanız için gereken bilgileri size vermekten mutluluk duyacaktır.
5. İyi Bir Örnek Belirleyin
Diş hekimini düzenli olarak ziyaret eden ve iyi ağız hijyenine önem veren ebeveynler, pediatrik diş kaygısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Sonuçta, diş hekimi ziyaretleri ebeveynlerin sorunsuz yaptığı bir şeyse, çocuklar buna güven duyabilir. Bazı durumlarda, bir çocuğun ebeveynini dişçide izlemesine izin vermek iyi olabilir.
Ancak ebeveynler, çocukları diş hekimi randevularına getirirken dikkatli olmalıdır. Ağız sağlığınızda bir diş hekiminin ele almasını istediğiniz bir sorun olduğundan endişeleniyorsanız, muhtemelen çocuğunuzu orada istemiyorsunuzdur. Ebeveynlerinin bir çürüğü doldurduğuna veya dişlerinin çekildiğine tanık olmak zorunda kalırlarsa, çocuğu rahatlatmaz. Ayrıca diş kaygısına yatkınsanız, çocuğunuzu kendi endişeli davranışınıza tanık olamayacakları bir evde bırakmak en iyisidir.
6. Evde İyi Ağız Hijyenini Vurgulayın
Çocukların diş kaygısı yaşamasının birçok nedeni vardır. Ancak, bir prosedür yapıldıktan sonra çocukların diş kaygısı yaşamaları özellikle yaygındır. Bu deneyimden sonra diş hekimini ağrı ve rahatsızlıkla ilişkilendireceklerdir. Ebeveynler, çocuğun dişlerini ve diş etlerini koruyacak alışkanlıkları vurgulayarak, çocuğun genç yaşta diş tedavisine ihtiyaç duyma olasılığını azaltabilir. Günde iki kez diş fırçalamak, günde bir kez diş ipi kullanmak ve şeker oranı düşük yiyecekler yemek, diş müdahalesi ihtiyacını önlemenin harika yollarıdır.
Küçük çocuklara iyi fırçalama tekniklerini öğretmek çok önemlidir. Ebeveynler, çocukların iyice fırçaladığından emin olmak için 6 ila 8 yaşına gelene kadar fırçalamayı denetlemeli ve üzerinden geçmelidir. Çocuğunuz fırçalamaya karşı dirençli görünüyorsa veya iyi fırçalama tekniklerini öğrenmekte zorlanıyorsa, onları teşvik etmenin yollarını düşünün. Diş fırçalama hakkında şarkılar ve videolar kullanmak, çocuklarınıza iyi ağız hijyeni alışkanlıklarını öğretmenize yardımcı olabilir.