Hamilelik süresince önleyici diş temizliği ve yıllık muayeneler diş hekimleri tarafından önerilmektedir. Hamilelik döneminde hormon seviyelerindeki artış, diş etlerinin kanamasına, şişmesine ve diş etlerinde tahrişe neden olan gıda artıklarının hapsolmasına neden olur. Erken doğumla bağlantılı diş eti hastalığı gibi oral enfeksiyonlardan kaçınmak için hamilelik döneminde koruyucu ve önleyici diş bakım gereklidir.
Hamilelik döneminde diş çürükleri gibi diş tedavileri enfeksiyon olasılığını azaltmak için mutlaka tedavi edilmelidir. Hamilelik sırasında diş tedavisi yapılırsa, 3-6 aylık dönem idealdir.
Bununla birlikte, bazen kök kanal tedavisi veya diş çekimi gibi acil diş tedavileri gerekebilir. Diş beyazlatma ve diğer estetik tedaviler doğum sonrasına ertelenmelidir. Hamileyken gelişmekte olan bebeği herhangi bir riske maruz bırakmaktan kaçınmak oldukça önemlidir.
Hamile kalmadan önce mutlaka diş randevusu almaya çalışın . Bu şekilde dişleriniz profesyonelce temizlenebilir, diş eti dokusu dikkatli bir şekilde incelenebilir ve herhangi bir ağız sağlığı sorunu hamileliğiniz öncesinde tedavi edilebilir.
Peki Ya Kullanılan İlaçlar?
Diş tedavisi sırasında kullanılan ilaçların gelişmekte olan bebek üzerindeki olası olumsuz etkileri hakkında birçok çalışmalar mevcut. Lokal anestezi diş tedavisinde kullanılan en yaygın ilaçtır ve uygulamadan sonra plasentayı geçer.
Eğer ki hamilelik döneminde diş tedavisi gerekiyorsa uygulanacak anestezi miktaru mümkün olduğunca az ve sizi rahat hissettirecek derecede olmalıdır. Kendinzi rahat hissettiğinizde bebeğiniz üzerindeki streste azalır. Ayrıca ne kadar rahat olursanız anestezinin etkiside bir o kadar kolay olur.
Diş tedavisi genellikle enfeksiyonları önlemek veya tedavi etmek için antibiyotik kullanımı gerektirir.Hamilelikte güvenlik açısından B olarak kategorilendirilen penisilin,amoksisilin ve klindamisin gibi antibiyotikler reçete edilebilir.
Hamilelikte Diş Röntgeni Çekilebilir Mi?
Diş hekimliğinde kullanılan röntgen cihazlarında rradyasyon dozu çok düşük seviyede olmasına rağmen gebelikte röntgen çekiminden kaçınılmalıdır.
Ayrıca, üçüncü trimesterde acil olmayan diş tedavisi gerekiyorsa, genellikle doğum sonrasına ertelenir. Bu, erken doğum ve sırt üstü yatarken uzun süre kalma riskini önlemek içindir.
Gebelikte Diş Bakımına Yönelik Öneriler:
- Sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz.Bebeğinizin ilk dişleri yaklaşık 3 aylık gebelik döneminde gelişmeye başlar.Süt ürünleri,peynir ve yoğurt içeren besinler diş ve diş etleri için oldukça iyidir.
- Dişlerinizi günde en az iki kez yüksek florürlü diş macunu ile iyice fırçalamalı her gün diş ipi kullanmalı ve antimikrobiyal ağız gargarası kullanmalısınız.
- Sabah bulantısı dişlerinizi fırçamanıza engel oluyorsa, gebelik süresince tatsız bir diş macunu kullanabilirsiniz.
- Sabah bulantısı çekiyorsanız ve sık sık kusma nöbetleri geçiriyorsanız, nöbetlerden sonra mutlaka ağzınızı suyla çalkalayın.
- Gebelik süresince önleyici muayeneler ve diş temizlikleri yaptırın.
- Diş hekiminize gebe olduğunuzu bildirin.
- Acil olmayan diş hekimliği tedavilerini mümkünse doğumdan sonraya erteleyin.
- Dişçi koltuğunda otururken bacaklarınızı çapraz tutarak sağlıklı dolaşımınızı koruyun.